Wat je moet weten over buikvet

Disclosure: this is a sponsored post that contains sponsored links

Vind jij je dikke buik lelijk en wil je daarom zo snel mogelijk je buikvet verliezen? Dan ben je hier op de goede plek! Op deze pagina vind je makkelijke stappen die je direct gaan helpen om buikvet te verbranden. Want buikvet is niet alleen lelijk, het verhoogt ook de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en andere chronische ziektes. Genoeg reden dus om afscheid te gaan nemen van je dikke buik. Hier lees je hoe je dat doet!

Ik heb mijn best gedaan om op deze pagina een overzicht te geven van alles wat je moet weten om effectief het vet op je buik of onderbuik aan te pakken. Zo lees je hier wat je zou moeten eten, wat je juist niet zou moeten eten en welke manier van sporten het beste werkt. Ook leg ik je uit wat de rol van hormonen is en hoe je je hormonen voor je kunt laten werken. Maar eerst zal ik wat dieper ingaan op de vorming van buikvet.

Buikvet bij mannen versus buikvet bij vrouwen

Mannen hebben door hormonen meer aanleg voor een dikke buik dan vrouwen. Voor de aanpak van het buikvet geldt echter in grote lijnen hetzelfde voor mannen en vrouwen. Voordat ik je uitleg wat je kunt doen aan je dikke buik, zal ik echter eerst uitleggen waarom zoveel mensen een dikke buik hebben.

Waarom hebben zo veel mensen een dikke buik?

Waar vet zich ophoopt in het lichaam is afhankelijk van vele factoren, waaronder:

 • Je geslacht
 • Je hormonen en eventuele hormonale disbalansen
 • Je leeftijd
 • Diverse erfelijke factoren, zoals aanleg en geboortegewicht

Buikvet bij jonge vrouwen

Bij jonge vrouwen wordt vet vooral opgeslagen rond de heupen, onderbuik en billen. Bij sommige jonge vrouwen is de balans echter verstoord, waardoor het vet zich vooral concentreert rond de buik. De reden hiervoor is vaak het eten van te veel koolhydraten en suikers in combinatie met te veel stress en of te weinig slaap.

Buikvet bij vrouwen van middelbare leeftijd en mannen

Bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd hoopt vet zich met name op rond de buik en borsten. Van nature zit op deze plekken dus het meeste vet en bij (licht) overgewicht neemt vaak met name op deze plaatsen de hoeveelheid vet toe. Om de vetopslag op de buik te verminderen is het verstandig om je hormoonhuishouding te verbeteren. Hoe je dat doet kun je verderop op deze pagina lezen.

Wat je moet weten over hormonen en buikvet

12588959_492x328

Hormonen regelen vrijwel alle processen in het lichaam. Bijvoorbeeld of je lichaam vet opslaat en waar dit vet opgeslagen wordt. Wat veel mensen niet weten is dat de voeding die je eet effecten kan hebben op de hormoonbalans.

Hieronder vind je een overzicht van enkele voedingsmiddelen die bijdragen aan de vorming van buikvet door negatieve effecten op je hormoonbalans.

 • Alcohol
  Alcohol onderdrukt de testosteron-productie. Dit hormoon is, bij zowel vrouwen als mannen, betrokken bij de afbraak van vet. Wie veel alcohol nuttigt, breekt dus minder vet af en slaat juist meer op. Dit vet wordt met name opgeslagen op de buik en rond de organen in de buik.
 • Fast food en snacks
  Denk hierbij aan friet en ander gefrituurd voedsel, koekjes, taarten en snoeprepen. Uit onderzoek gepubliceerd in 2007 blijkt dat veel van deze voedingsmiddelen te veel transvet bevatten. Transvet heeft sterke biologische effecten op het lichaam die vaak lijden tot vorming van vet op, en rond, de buik.
 • Frisdrank
  Frisdrank heeft een invloed op steroïde hormonen in het lichaam, genaamd glucocorticoïden. De bekendste van deze hormonen is cortisol. Van deze stof is bekend dat het aanzet tot de vorming van buikvet wanneer er te veel van in het bloed circuleert.
 • Te veel bewerkt vlees
  Veel vlees eten, met name bewerkt vlees zoals worsten en vleeswaren, kan ook leiden tot de vorming van extra buikvet, zo is gebleken uit een studie uit 2008 in ‘the Journal of Nutrition’.

Hoe breng ik mijn hormonen in balans voor een strakke buik?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn er diverse hormonen betrokken bij de vorming van buikvet. Je zult daarom iets moeten doen om deze hormonen in balans te krijgen. Een goede eerste stap is het (geleidelijk) schrappen van de hierboven genoemde voeding die je een dikke buik geeft.

Daarnaast kan het helpen om juist meer van bepaalde voedingsmiddelen te eten die je lichaam helpen buikvet te verbranden.

Voeding die helpt buikvet van de onderbuik en buik te verbranden

 • Bosbessen
  Uit een studie van The University of Michigan blijkt dat een dieet waarin geregeld bosbessen worden gegeten uiteindelijk zorgt voor een significante afname van buikvet. Een andere universiteit, de Tufts University, heeft zelfs vastgesteld dat een regelmatige inname van catechines (die je met name vindt in bosbessen) het verlies van buikvet met 77% vergroot t.o.v. een dieet met weinig tot geen catechines. (Andere bronnen van catechines: groene / witte thee en cacao)
 • Walnoten
  Voedingsstoffen in walnoten, zoals omega-3, helpen stresshormonen, zoals cortisol, onder controle houden. Wanneer de hoeveelheid cortisol in je bloed verhoogd is, wordt meer vet rond en op je buik afgezet.
 • Magere yoghurt
  Yoghurt bevat het aminozuur arginine. Van dit aminozuur is aangetoond dat het bijdraagt aan de verbranding van vet en vorming van spierweefsel.
 • Citrusvruchten
  Citrusvruchten zijn rijk aan vitamine C. Vitamine C draagt bij aan de verlaging van stresshormonen zoals cortisol, en dus aan de verlaging van vetophoping rond je buik.

De zin en onzin van buikspieroefeningen om buikvet te verliezen

Buikspieroefeningen zijn goed om te doen, al is het alleen maar omdat je buik er strakker van wordt. Het is echter niet zo dat je met buikspieroefeningen specifiek het vet op de buik aanpakt. Waar vet zich ophoopt in het lichaam is afhankelijk van diverse genetische en hormonale variabelen.

Door te trainen of diëten wordt de hoeveelheid vet kleiner, maar deze vermindering vindt plaats over het hele lichaam. Het is dus niet mogelijk specifieke oefeningen te doen waardoor je alleen je buikvet kwijtraakt. Daarnaast is het vaak zo dat vet op de buik relatief gezien het langst blijft zitten, hiervoor zul je dus (helaas) een lange adem moeten hebben. Laat dit je vooral niet ontmoedigen om toch te beginnen met sporten!

Hardlopen om buikvet te verbranden, of toch niet?

Cardio lijkt voor de meeste mensen de makkelijkste en effectiefste vorm van sport om vet te verbranden. Verreweg de meeste mensen gaan dan ook hardlopen, skaten, roeien of fietsen. Toch is cardio zeker niet de effectiefste manier van sporten om vet te verbranden.

Het is vele malen beter om krachttraining te doen. Ook dat heeft weer te maken met hormonen. Met krachttraining stimuleer je namelijk de vorming van testosteron en groeihormoon. Twee hormonen die de vetverbanding aanzienlijk stimuleren. Ook zorgt krachttraining voor een afterburn effect: tot enkele dagen na de krachttraining verbruikt je lichaam meer energie en verbrandt je dus meer calorieën!

Veel vrouwen beginnen niet aan krachttraining uit angst dat ze te ‘mannelijk’ gespierd worden. Maar dit is een ongegronde angst. Je zult namelijk extreem moeten trainen om er als een soort hulk uit te gaan zien. Vrouwen die aan krachttraining doen zullen in eerste instantie enkel meer gedefinieerde spieren krijgen. En dit zorgt bijvoorbeeld voor strakkere benen, billen en buik. Iets dat elke vrouw wel wil volgens mij.

Direct beginnen met buikvet verbranden

Het lichaam heeft twee voorname bronnen waar het energie uit kan halen:

 • Koolhydraten, oftewel suikers
 • Vetten, zowel vet dat je eet als lichaamsvet

Als je wilt afvallen dan is je doel dat je lichaam lichaamsvet gaat gebruiken als energiebron, dat lijkt me logisch. Maar als je veel koolydraten eet, dan komt je lichaam niet toe aan de verbranding van vetten. De oplossing lijkt simpel: je kunt immers minder koolhydraten eten en dan val je af. Maar helaas is het vaak niet zo simpel. Want veel mensen die koolhydraatarm eten vallen wel af, maar vaak slechts tijdelijk.

Waarom? Als je altijd veel koolhydraten hebt gegeten (zoals brood, pasta, aardappelen, rijst, koekjes, snoep, ontbijtkoek etc.) dan kan het zijn dat je lichaam ‘vergeten’ is om vetten te verbranden. Je bent dan een zogenaamde suiker-verbrander geworden. Alleen een tijdje koolhydraatarm eten is dan niet voldoende om je stofwisseling weer zo te veranderen dat je lichaam ook lichaamsvet als energiebron gaat gebruiken. Wel is het vaak een goede eerste stap om minder koolhydraten te gaan eten.

Voordat ik je uitleg wat je nog meer kunt doen om je lichaam te trainen om weer lichaamsvet te verbranden, wil ik eerst wat dieper ingaan op de kenmerken van suiker-verbranders.

Kenmerken van suiker-verbranders

Suiker-verbranders ervaren veel nadelen wanneer het gaat over diëten en hun gewicht:

 • Het lichaam van een suiker-verbrander is eerder geneigd om vetten op te slaan, in plaats van ze te gebruiken als brandstof.
 • Wanneer suiker-verbranders op dieet gaan dan schreeuwt het lichaam om koolhydraten. Bijvoorbeeld brood of chocola.
 • Suiker-verbranders slaan vet met name op op hun buik, door een ongunstige combinatie van hormonen. Zo zijn er veel suiker-verbranders die vrij slank zijn, maar wel een buikje hebben.
 • Suiker-verbranders hebben vrij snel na de maaltijd alweer (een vrijwel onweerstaanbare) behoefte aan zoet eten.

Suiker-verbranders hebben kortom te maken met een ongunstige combinatie van lichaamshormonen die zorgen voor….
meer trek….
meer vetopslag…..
en meer vorming van vet op de buik!

Herkenbaar voor jou? Dan is de kans groot dat je een suiker-verbrander bent.

De oplossing? Je moet je lichaam trainen om weer vetten te gebruiken als energiebron. Met andere woorden, je moet een vet-verbrander worden.

Hoe word je een vet-verbrander en raak je buikvet kwijt?

low-carb-diaten33659_m_n

Om een vet-verbrander te worden moet je de volgende stappen zetten:

 • Controleer de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt
  Wie te veel koolhydraten eet, traint zijn lichaam om vooral dit als energiebron te gebruiken. Door minder koolhydraten te eten nemen het aantal enzymen dat vet kan verbranden toe en verandert je metabolisme geleidelijk naar dat van een vet-verbrander.
 • Leer je lichaam weer vet als brandstof te gebruiken, door te vasten
  Vasten kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld om de dag minder eten, of dagelijks tussen 20.00 en 12.00 niet eten. Door niet te eten wordt het lichaam aangezet om meer vetten te verbranden.
 • Zorg dat je lichaam weer gevoeliger wordt voor insuline.
  Insuline is het hormoon dat betrokken is bij de opslag van vet, met name op de buik. Door de gevoeligheid voor dit hormoon te verhogen sla e minder vet op. Hoe doe je dit? Schrap suikers en andere geraffineerde producten zoals producten gemaakt van meel (wit brood, ontbijtkoek etc.).
 • Geef je vetverbranding een extra stimulans met de juiste oefeningen
  Vooral krachttraining zorgt er voor dat de vetverbranding toeneemt.

In een notendop is dit wat je zult moeten doen om af te rekenen met buikvet, of vet op welke plek dan ook. Vind je het lastig om met deze informatie aan de slag te gaan? Hieronder vind je een aantal concrete tips om vandaag nog te beginnen.

Hoe begin ik vandaag nog met buikvet verbranden?

Volg onderstaande tips en je kunt vandaag nog beginnen met het verbranden van buikvet.

featured

 • Eet een dieet dat laag-glycemisch is: gebaseerd op magere dierlijke eiwitten (kip, gevogelte, vis en eieren), noten, zaden, bonen, groenten en fruit.
 • Start de dag met eiwit – de dag beginnen met eiwit is belangrijk. Dit maakt je stofwisseling sneller en gaat bovendien de hele rest van de dag de honger tegen. Neem eieren, een eiwit shake, noten, zaden, kip of vis.
 • Drink geen calorieën – neem geen frisdrank, vruchtensappen, gezoete dranken en niet meer dan 3-4 glazen wijn of alcohol per week bij de maaltijd.
 • Vermijd graanproducten – inclusief glutenvrije meelproducten. Graanproducten, zelfs volkoren meel, fungeren als suiker in je lichaam.
 • Pas op voor fabrieksvoedsel – in de fabriek gemaakte voedingsmiddelen bevatten een hoop niet in de natuur voorkomende ingrediënten waaronder glucose-fructosestroop, kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen, en chemicaliën.
 • Eet vetten – vooral voeding met omega-3 zoals sardines, avocado’s, noten en wilde zalm zijn goed. Vermijd geraffineerde en bewerkte plantaardige oliën, behalve olijfolie. Verzadigde vetten zoals die in boter en ghee zijn ook goed, zij het met mate. Pas op voor transvetten zoals je die vindt in koekjes, snacks en gefrituurde voeding. Vet-beperkt eten is geen strategie die werkt om af te vallen, zo onderschrijft nu ook de wereldberoemde Harvard universiteit. Wees dus niet bang om vet te eten!
 • Wees actief en wordt sterker: een combinatie van cardio- en krachttraining is de sleutel. Cardio bouwt conditie en krachttraining bouwt spieren en verbetert de stofwisseling zodat je een lichaam met mooie contouren krijgt. Een uitstekende manier om cardiotraining en krachttraining te combineren, strakke buikspieren te krijgen en vet te verbranden is trainen met een kettlebell
 • Zorg voor voldoende slaap: slaaptekort verandert de stofwisseling en verhoogt het hunkeren naar koolhydraten en suiker. Slapen is heilig. Maak van je slaapkamer een donkere en niet te warme tempel en blijf daar voor 7 tot 8 uur per nacht.