Hudvård: 5 tips för frisk hud

Disclosure: this is a sponsored post that contains sponsored links

Bra hudvård – inklusive solskydd och mild rengöring – kan hålla huden frisk och glödande i många år framöver.

1. Skydda dig mot solen

En av de viktigaste sätten att ta hand om din hud är att skydda den från solen. En livstid av solexponering kan orsaka rynkor, åldersfläckar och andra hudproblem – samt öka risken för hudcancer.

För den mest kompletta solskydd:

Använd solskyddsmedel. Använd ett brett spektrum solskyddsmedel med en solskyddsfaktor på minst 15. Applicera solskydd generöst , och återanvända varannan timme – eller oftare om du simmar eller svettas.
Söka skugga. Undvika solen från 10:00 till 14:00, när solens strålar är som starkast.
Bära skyddskläder. Täck huden med tätt vävda långärmad tröja, långbyxor och bredbrättad hattar. Också överväga tvätt tillsatser, som ger kläder ett extra lager av ultraviolett skydd för ett visst antal tvättar, eller speciella sol-skyddskläder – som är speciellt utformade för att blockera ultravioletta strålar.

2. Rök inte

Rökning gör din hud ser äldre och bidrar till rynkor. Rökning minskar de små blodkärlen i de yttersta hudlagren, vilket minskar blodflödet. Detta utarmar huden av syre och näringsämnen som är viktiga för hudens hälsa.

Rökning skadar också kollagen och elastin – fibrer som ger din hud styrka och elasticitet. Dessutom repetitiva ansiktsuttryck du gör när rökning – som förföljer dina läppar vid inandning och vindögd ögonen för att hålla ut rök – kan bidra till rynkor.

Om du röker, är det bästa sättet att skydda din hud att sluta. Fråga din läkare om tips eller behandlingar för att hjälpa dig att sluta röka.

3. Behandla din hud försiktigt

Daglig rengöring och rakning kan ta en vägtull på din hud. För att hålla det mild:

Begränsa bad tid. Varmvatten och långa duschar eller bad avlägsna oljor från huden. Begränsa ditt badkar eller dusch tid, och använda varmt – i stället för varmt – vatten.
Undvik starka tvålar. Starka tvål och rengöringsmedel kan strippa olja från huden. Välj istället milda rengöringsmedel.
Rakning noggrant. För att skydda och smörja huden, applicera rakkräm, lotion eller gel före rakning. För den närmaste rakningen, använd en ren, skarp rakkniv. Raka i riktning håret växer, inte mot den.
Klappa torrt. Efter tvätt eller bad, försiktigt klappa eller blot huden torr med en handduk så att en del fukt kvar på huden.
Återfukta torr hud. Om huden är torr, använd en fuktkräm som passar din hudtyp. För dagligt bruk, anser en fuktighetskräm som innehåller SPF.

4. Ät en hälsosam kost

En hälsosam kost kan hjälpa dig att se och känna ditt bästa. Ät mycket frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein. Sambandet mellan kost och akne är inte klart – men en del forskning tyder på att en kost rik på C-vitamin och låg i ohälsosamma fetter och bearbetas eller raffinerade kolhydrater kan främja yngre hud.

5. Hantera stress

Okontrollerad stress kan göra huden mer känslig och utlösa acne och andra hudproblem. För att uppmuntra frisk hud – och en hälsosam sinnestillstånd – vidta åtgärder för att hantera din stress. Ställ rimliga gränser, skala tillbaka din att göra-lista och ta sig tid att göra de saker du gillar. Resultaten kan vara mer dramatisk än förväntat.