8 razloga zbog kojih vaša dijeta ne uspeva

Disclosure: this is a sponsored post that contains sponsored link

Želimo da vam navedemo osam razloga zbog kojih vaša dijeta može da ne uspe kako bismo vam pomogli. Proverite da li radite nešto od onoga što je na listi.

1. Ne jedete dovoljno!

Jedan od najčešćih razloga za neuspeh dijete je nedovoljan unos hrane. Ogromna je greška mišljenje da treba da gladujemo kako bismo izgubili kilograme. Morate znati da time što drastično smanjujete unos hrane, činite da vaš organizam počinje da štedi zalihe koje ima. To je odbrambeni mehanizam. Drugim rečima, vaš metabolizam se usporava i samim tim sagoreva manje kalorija, što otežava proces gubitka suvišnih kilograma.

 

2. Preskačete obroke

U većini slučajeva neredovna ishrana ili preskakanje obroka dovodi do prejedanja. Dakle, kada jedan obrok preskočite bićete gladniji i poješćete više tokom sledećeg obroka. Idealno je imati pet raznovrsnih, manjih obroka dnevno.

 

3. Previše ste striktni

Previše striktne i ekstremne dijete mogu dovesti do promene raspoloženja, bola u glavi, odsustva energije, mentalnog umora, problema sa varenjem, teškoće pri misaonim procesima… Sve ovo dovodi do toga da se posle nekoliko dana ili nedelja osećate užasno i prekidate dijetu, sa razlogom! Zato, treba uvesti izbalansirani režim ishrane koji će vam dati energiju i koji vas neće učiniti nesrećnim.

 

4. Ne spavate dovoljno

Iako se čini netačnim, mnoge studije dokazuju da dok spavate, telo luči hormone koji sagorevaju masti i pospešuju gubitak težine. Probajte da spavate malo više, prijaće vam u svakom smislu.

 

5. Vaša dijeta opterećuje

Neke dijete izbacuju totalno unos pojedinih namirnica, što je apsolutna greška. Iako ugljeni hidrati imaju najviše kalorija, neophodan je njihov unos u pravoj meri. Možete ih uneti pripremljene na zdrav način i u manjim količinama, ali nikada ne treba da ih izbacite skroz iz ishrane! Ukoliko trenirate, možete ih konzumirati tim danima, a u danima kada se odmarate unosite proteine i povrće.

 

6. Ne vežbate ili to činite na pogrešan način

Definitivno, ukoliko spadate u one osobe koje se takoreći “ne miču”, naravno da nećete ni malo ili ćete jako malo napredovati u procesu gubitka kilaže. Ne morate biti atlete, ali morate se aktivirati fizički. Fizička aktivnost treba da bude kontinuirana i umerena. Ukoliko kombinujete nekoliko različitih vrsta aktivnosti, tim bolje. Plešite, vozite bicikl, , šetajte, radite vežbe snage ili ono što vam vam prija, ali KREĆITE SE. S druge strane, ukoliko samo upražnjavate kardio aktivnosti (recimo, trčite), a ne radite nikakve vežbe snage, opet grešite. Znajte da vežbe snage, pored toga što stvaraju mišićnu masu, ubrzavaju metabolizam. Ukratko, trudite se da kombinujete kardiovaskularni program sa vežbama snage.

 

7. Konzumirate previše zaslađena pića

Imajte u vidu da gazirana pića nisu jedina koja sadrže previše šećera. Ukoliko dodajete šećer u kafu ili čaj, povedite računa o dnevnom unosu ovih pića. Oprez! Voćni sokovi kupljeni u prodavnici su takođe puni šećera.

 

8. Ne kontrolišete veličinu porcija

Ma koliko da je zdrava namirnica, prekomeran unos može da dovede do povećanja kilograma. Najočigledniji primer je voće. Voće obiluje zdravim sastojcima, ali prekomerna konzumacija znači prekomeran unos fruktoze koja će vam dodati kilograme. Zaključak: Raznovrsna ishrana i umerene porcije.